بعد از کرونا کجا خواهیم بود؟
آیا نسل انسان تحت تاثیر این اتفاق تغییر خواهد کرد؟!
اگر شرایط فعلى به مدت یکسال ادامه داشته باشد، چهره شهرها و انسانها و طبیعت چگونه خواهد بود؟
ماتیاس هورکس و همکارانش در مرکز پژوهش هاى وابسته به موسسه رابرت کخ در آلمان، به این سوالات به صورت بى وقفه فکر میکنند و تحقیقات گسترده اى را براى پاسخ به این پرسشها آغاز کردند. بى شک جهان امروز تحت اثر این فراگیرى ویروس، در حال تغییر است. فارغ از تبعات تلخ و کشنده این اپیدمى، نیمه دیگر این اتفاق اما شنیدنى است.
هورکس و همکارانش به سه سر فصل اساسى اشاره میکنند: اگر کرونا تا یکسال مهمان این سیاره باشد، ما شاهد تغییراتى شگرفت خواهیم بود. رخدادهایى که شاید رفتار تازۀ انسان آینده باشد.
۱- کرونا فرهنگ مراودات و تعاملات اجتماعى را تغییر میدهد.
جمع هاى دوستانه کوچکتر میشود. حضور و فیزیک افراد جاى خود را به تصاویر دیجیتال و مجازى میدهد. دلتنگىها بیشتر میشود و آهسته آهسته این سیطره تلفنها و دنیاى اینترنت، جاى خالى افراد و عزیزانمان را پر خواهد کرد.
انسان، موجودى است که در طول فرهیختگى اجتماعىاش، نیاز به مراودات و ارتباطات حضورى و دیدهشدنها دارد. دنیاى بعد از کرونا، شاید میزها و صندلىهای بسیار خالى از حضور خواهند بود.
۲- ویروس کرونا، به ما یادآور میشود که سمت روشن تکنولوژى چقدر حیاتى است. شاید انسانِ پس از کرونا باید بیش از هر چیز وامدار تکنولوژى باشد.
سیستم آموزش انسانى تغییر خواهد کرد. ویدئو کنفرانسها و آموزشهاى تحت شبکه اینترنت، سرفصل تازهاى از آیندۀ علم و آموزش است. تمامى مدارس به ناچار به جدیدترین ابزار انتقال علم مجهز خواهند شد و تعاریف بسیارى از علوم آموزشى دچار تحولى بزرگ خواهد بود. این اتفاق میتواند به صورت غیر مستقیم و بعضأ مستقیم، از نابودى جنگلهاى بسیارى جهت چاپ کتب درسى و آموزشى در سراسر سیاره محافظت کند.
۳- کرونا، به طرز شگفتانگیزى میانگین مطالعه افراد سیاره را در یکسال افزایش خواهد داد. انسانهاى زیادى براى زنده ماندن مجبور به یادگیرى و خواندن خواهند شد. قرنطینههاى درمانى ویروس کرونا، کتابهاى دیجیتال و خاک خوردۀ کتابخانهها را جان دوباره خواهد داد.
ویروس کرونا، هنر و خلاقیت فردى را به شکل قابل توجهى رشد خواهد داد.
هورکس معتقد است در یکسال، صنایع دستى و هنرهاى مبتنى بر فرد، یک رنسانس تازه را تجربه خواهد کرد. مرکز مطالعات بیولوژیک میشیگان، متشکل از یک تیم تحقیقاتى محیط زیست شامل بیش از پنجاه دانشمند در زمینه محیط زیست و بیمارىهاى بیولوژیکى، نظر جالب دیگرى دارند:
“کرونا، حیات بیولوژیک سیاره را متحول خواهد کرد.”
-کاهش بیش از ٢٠٠ میلیون متر مکعب گازهاى گلخانهاى و دى اکسید کربن.
– پایین آمدن دماى کره زمین در آیندۀ نزدیک،
– حفظ بقاى بیش از هفتصد گونۀ گیاهى و جانورى در صورت حفظ این وضعیت به مدت یکسال،
– آسمانهاى آبىتر
– کاهش چند صد میلیون تن زبالۀ پلاستیکى،
– افزایش چشمگیر بهداشت عمومى،
– اختصاص بودجه هاى هنگفت جهانى و احیاى سندیکاها و مجامع بهداشت در سراسر جهان براى حفظ انسان،
– بهره مندى عمومى تر کشورهاى فقیر دنیا از بهداشت و آموزش،
– در نهایت باور پذیرتر بودن این دیدگاه که انسان مالک این سیاره نیست.
تغییر این نگاه براى بقاى نسل بشر حیاتى است.
دانشمند ارشد این تیم تحقیقاتى، از کرونا بعنوان “یک تنفس عمیق” این سیاره نام برد. جایى که شاید حیات سیاره آبى به این اتفاق نیاز شدیدى داشت.
و پرسش نهایى شاید این است؛ آیا کوئید ١٩ میتواند آن حلقۀ گمشده دفاعى این سیاره در برابر موجودى به نام انسان باشد؟!